Lahjakorttien arvonlisäverotus yhtenäistyi EU:n alueella 1.1.2019. Maksua vastaan annetut lahjakortit voivat olla jatkossa joko luovutusseteleitä, yksikäyttöarvoseteleitä tai monikäyttöarvoseteleitä. Ilmaiseksi annetut lahjakortit ovat alennuskuponkeja, joita koskee omat sääntönsä.

Käyn läpi nämä neljä tapausta ja kerron lopuksi suositukseni maksullisista lahjakorteista. Olen tässä nyt jonkin verran heikoilla jäillä, koska tilanne on uusi.

1. Luovutusseteli

Maksua vastaan annettu luovutusseteli on kohdennettava etukäteen yksilöityyn verokantaan, myyntimaahan, lunastajaan (myyjään) ja yksilöityyn tuotteeseen. Tällaisessa setelissä voi olla esimerkiksi teksti: ”Tällä setelillä pääset opastetulle kierrokselle 1.12.2019 klo 12.00.”

Luovutussetelin myyntihinta sisältää arvonlisäveron. Seteliä ei itsessään veroteta myyntinä vaan kyseessä on tuotteen lopullinen myynti. Verokanta määräytyy tuotteen verokannan perusteella.

Kun asiakas käyttää luovutussetelin, niin sitä ei periaatteessa lyödä kassaan. Näin ymmärsin verottajan ohjeen perusteella. Jos seteli kuitenkin lyödään kassaan, niin verot kirjataan kassalla päikseen. Maksettavaa veroa jää nolla euroa.

2. Yksikäyttöarvoseteli

Maksua vastaan annettu yksikäyttöarvoseteli on kohdennettava etukäteen yksilöityyn verokantaan ja myyntimaahan.  Tällaisessa setelissä voi olla esimerkiksi teksti: ”Tällä setelillä saat kolmen täytteen pitsan liikkeistämme kautta maan.” Setelin lunastajan (myyjän) ei ole oltava etukäteen tiedossa. Esimerkiksi franchising-ketjun liikkeet voivat myydä seteleitä, jotka hyväksytään ketjun jokaisessa liikkeessä.

Yksikäyttöarvosetelin myyntihinta sisältää arvonlisäveron. Seteliä  ei itsessään veroteta myyntinä vaan kyseessä on tuotteen myynnin ennakkotoimi. Verokanta määräytyy tuotteen verokannan perusteella etukäteen.

Kun asiakas käyttää yksikäyttöarvosetelin, niin verot kirjataan päikseen. Maksettavaa veroa jää nolla euroa, kuten luovutussetelissä.

Entä saako asiakas käyttää yksikäyttöarvoseteliä osamaksuna neljän täytteen pitsan ostamisessa? PwC:n näkemyksen (17.8.2018) mukaan setelin arvon tulisi kattaa tuotteen koko hinta. Yhtiön näkemys on kirjoitettu ennen kuin verottaja julkaisi oman ohjeensa (28.11.2018). Verottajan ohje jatkaa samalla linjalla: ”Yksikäyttöarvoseteliin liittyvät tavarat tai palvelut on yksilöity ja niiden verokanta on tiedossa.” Ohjeessa on muun muassa esimerkki ateriasta, eturuoasta ja kahvista. Lopuksi ohjeessa on kuitenkin esimerkki, jonka perusteella myös neljän täytteen pitsan saa ostaa: ”Arvosetelit ovat yksikäyttöarvoseteleitä, mutta […], koska liikkeeseenlaskuhetkellä ei ole tiedossa kattaako niiden arvo […] koko hintaa.” PwC:n tarkentavassa näkemyksessä (29.11.2018) tämä mahdollisuus mainitaan selkeästi.

3. Monikäyttöarvoseteli

Maksua vastaan annettu monikäyttöarvoseteli on kohdennettava etukäteen yksilöityyn lunastajaan (myyjään). Tällaisessa setelissä voi olla esimerkiksi teksti: ”Tällä setelillä saat 50 euron alennuksen verkkokaupassamme.”

Monikäyttöarvosetelin myyntihinta ei sisällä arvonlisäveroa. Seteliä ei myöskään itsessään veroteta myyntinä. Seteli on ikään kuin myyjän liikkeelle laskemaa omaa rahaa.

Kun asiakas käyttää setelin, niin verot kirjataan verokannoittain aivan kuin seteliä ei olisi olemassakaan. Lopuksi setelin arvo yksinkertaisesti vain vähennetään tilauksen loppusummasta.

Monikäyttöarvosetelin käyttäminen johtaa muuten siihen, että tilauksen arvonlisäveroerittelyt eivät täsmää tilauksen loppusumman kanssa. Tämä on kuitenkin ihan ok, koska molemmat on laskettu oikein. Mietin vaan sitä, että miten eri ohjelmistot keskustelevat keskenään.

4. Alennuskuponki

Ilmaiseksi annettu alennuskuponki on kohdennettava etukäteen yksilöityyn lunastajaan (myyjään) tai lunastajiin, esimerkiksi franchising-ketjun liikkeisiin.  Tällaisessa kupongissa voi olla esimerkiksi teksti: ”Tällä kupongilla saat 50 euron alennuksen liikkeissämme kautta maan.”

Kun asiakas käyttää alennuskupongin, niin kyseessä on hinnanalennus. Veroa maksetaan vain alennetuista hinnoista.

Suositukseni

Lahjakortit ja alennuskupongit on kohdennettava etukäteen seuraavalla tavalla niitä liikkeellelaskettaessa. Näistä kirjoitinkin jo edellä.

 LuovutusseteliYksikäyttöarvoseteliMonikäyttöarvoseteliAlennuskuponki
Arvosetelikylläkylläkyllä
Verokantalukittulukittu
Myyntimaalukittulukittu
Lunastajalukittulukittu(lukittu)
Tuotelukittu

Suosittelen monikäyttöarvoseteleitä, koska

  • ne kattavat kaikki tuotteet
  • ne kattavat kaikki markkina-alueet
  • ne vastaavat eniten rahan ominaisuuksia
  • arvonlisäveroa ei voi maksaa vahingossa liikaa
  • käyttämättä jääneestä arvosta ei makseta arvonlisäveroa.